5 tips när du ska flytta piano

Att flytta ett piano är oftast ett krävande projekt. Både när det kommer till planering och utförande. För att underlätta din pianoflytt tänkte vi i denna artikel dela med oss av våra bästa tips och råd, samt berätta mer om hur vi på Flytteliten kan bistå med hjälp!

Tips när du ska flytta piano själv

Vid en pianoflytt finns det mycket att tänka på. Som du säkerligen är medveten om är det ett både tungt och otympligt objekt. Här är våra 5 bästa tips för att allt ska gå så smärtfritt som möjligt:

  1. Planera hur projektet ska gå till – En av dem viktigaste sakerna man bör göra när det kommer till såhär stora och tunga lyft är att planera hur det hela ska gå till. Något som i praktiken kan innebära att flytta möbler som kan komma att vara i vägen. Ett annat bra tips är att ta mått på pianot och försäkra sig om att det kan tas ut.
  2. Använd tillräckligt med mankraft – Som tidigare nämnts är pianon både tunga och otympliga. Med anledning av detta gäller det att man använder tillräckligt med mankraft i samband med flytten. Speciellt om man inte är van att göra tunga lyft.
  3. Om man ska genomföra denna typ av lyft och flytt på egen hand rekommenderar vi att man alltid är minst fyra personer. På så sätt är det enklare att fördela vikten och därigenom undvika skador i rygg och axlar. Professionella flyttfirmor med erfarenhet från denna typ av jobb kan ibland vara färre, men de besitter dels djup kunskap samtidigt som de även oftast använder sig av verktyg som bärsele.
  4. Bär pianot plant och undvik ojämn viktfördelning – När ni väl börjar lyfta ut pianot är det viktigt att bära det så plant som möjligt. Om det hamnar i en ojämn viktfördelning kan det snabbt bli väldigt tungt för någon av de inblandande. Något som ökar chanserna för såväl tapp som skador.
  5. Stöt inte i någonting – Detta må låta som en självklarhet för många, men det är lätt att man glömmer bort vilka krafter det rör sig om vid en pianoflytt. Minsta lilla stötning mot vägg eller annat föremål kan resultera i att man skadar såväl pianot som den yta man stöter i.
  6. Låt det ta tid – Ett projekt av denna kaliber bör inte jäktas. Se därför till att avsätta tillräckligt med tid för uppdraget. Att stressa igenom en flytt av denna typ innebär många onödiga risker.

Ta hjälp av oss på Flytteliten

Trots att det är fullt möjligt att genomföra denna typ av lyft och flytt på egen hand är det ingenting som vi rekommenderar. Det är helt enkelt för många saker som kan gå fel. Och tro oss – det är inte värt att skada ryggen för att ta sitt piano från punkt a till b. Anlita istället professionell hjälp av oss på Flytteliten!

Vi har den kunskap, erfarenhet och utrustning som krävs för att på bästa sätt ta hand om din pianoflytt. Våra bärare är speciellt utbildade för tunghantering. De kan tekniken och innehar den fysiska styrkan. Till sin hjälp har de också bärsele och andra maskiner för att klara arbetet.

Utöver detta innehar vi även trafiktillstånd, kollektivavtal, ID06 och medlemskap i Transport BA. Ring oss direkt på 08–31 76 00 eller mejla oss på info@flytteliten.nu om du behöver hjälp med att flytta piano i Stockholmsområdet!

Kontakta Flytteliten i Stockholm

Flytteliten i Stockholm hjälper till med allt inom tunghantering och transport. Inget uppdrag är för stort eller för tungt.

Kontakta oss