Att tänka på vid tunga lyft

Att flytta stora och tunga föremål kan vara mycket skadligt. Om du inte vet hur man gör det på rätt sätt, vill säga. Då tunga lyft är vår specialitet tänkte vi i denna artikel dela med oss av våra bästa tips för att undvika belastningsskador, samt berätta mer om hur vi på Flytteliten kan bistå med hjälp.

Vad räknas som tunga lyft?

På många arbetsplatser är tunga lyft en del av vardagen. Arbetsmiljöverket ställer i sådana fall höga krav på hälsa och säkerhet, vilket innebär att det finns begränsningar på hur mycket du får lyfta.

Vid manuell hantering – det vill säga att lyfta, skjuta eller dra ett föremål – bör det inte förekomma någon förflyttning av föremål som väger mer än 25 kg. Några enstaka lyft vid maxvikten är tillåtet förutsatt att objektet hålls nära kroppen och arbetsställningen överlag är bra.

När det kommer till hantering av ännu större och tyngre objekt – exempelvis vid flytt av tunga maskiner – är kraven än högre. I de allra flesta fall finns även krav på att hanteringen måste ske med utrustning som hanteras av utbildad personal.

Ergonomiskt förhållningssätt vid tunga lyft

Om du är tvungen att genomföra manuell hantering av tyngre karaktär, bör du tillämpa ett ergonomiskt förhållningssätt. Detta innebär att du:

För att minimera risken för belastningsskador gäller det dock att inte enbart tillämpa ett ergonomiskt förhållningsätt. Du måste även tänka på andra påverkande faktorer som kan leda till slarv och öka spänningen i kroppen. Till dessa hör bl.a.:

Överlåt de tunga lyften till Flytteliten

Även om det är fullt möjligt att genomföra tunga lyft på egen hand är det ingenting vi rekommenderar. Risken för belastningsskador är helt enkelt för stor. Du vill inte skada muskler eller leder för att förflytta ett föremål från punkt a till b. Överlåt istället arbetet till oss på Flytteliten!

När ni väljer att anlita oss kan ni vara säkra på att vi besitter den kunskap, erfarenhet och utrustning som projektet kräver. Samtliga av våra medarbetare är särskilt utbildade för tunghantering. De kan tekniken och innehar den fysiska styrkan. Till sin hjälp har de också utrustning och maskiner för att klara arbetet.

Utöver detta innehar vi även trafiktillstånd, kollektivavtal, ID06 och medlemskap i Transport BA. Ring oss direkt på 08–31 76 00 eller mejla oss på info@flytteliten.nu, välkommen.

På vår sida referenser hittar du ett urval av de tunga lyft och arbeten som vi har utfört. Hos oss är du trygg!

Kontakta Flytteliten i Stockholm

Flytteliten i Stockholm hjälper till med allt inom tunghantering och transport. Inget uppdrag är för stort eller för tungt.

Kontakta oss